За отношенията между Русия и България и интерпретацията на историята

 За отношенията между Русия и България и интерпретацията на историята


Българите сме имали винаги тесни културни и исторически връзки с руснаците. Споделяме  с тях не само кирилицата, но и православната ни религиозна принадлежност.


След падането на комунизма България се отдръпна от Русия и се насочи към Запада. Страната стана част от ЕС и на НАТО. Отношенията с Русия охладняха. Когато руските войски нахлуха в Украйна, българското правителство екстрадира 70 руски дипломати и подкрепи Украйна с оръжие, за да може тя да се противопостави на руската инвазия.


Руснаците обвиниха българите в неблагодарност и в българското общество възникна ожесточен спор между русофилите и русофобите. Левите и повечето възрастни хора останаха лоялни към Русия. Политическият център, десницата и множеството от младите предпочитаха да гледат на САЩ като на съюзник. Българският президент се стараеше да бъде обединител на нацията и в речта си по случай националния празник на страната каза, че на този ден преди 145 години България е била освободена от Османското иго благодарение на войската на руския цар Александър Първи, в която са участвали руснаци и украинци.


Наблюдавах събитията и си спомних за подхода на султаните в Османската империя. Когато нов султан идвал на власт, той първо карал да се препише цялата библиотека на стария султан, а след това поемал харема му.


Спомних си, как нашата футболна звезда Христо Стоичков предигодини обобщи ситуацията, след като с негов гол изхвърли руснаците от квалификациите за Европейското първенство по футбол:


"Руснаците са наши братя", каза гениалният футболист, все още запъхтян и плувнал в пот пред телевизионните камери.


"Те вече два пъти в нашата история са ни освобождавали: веднъж от туркото и веднъж от фашисткото робство! Днес  ние ги освободихме от участие в Европейското!"


Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Българка или бразилка?

Wie man an einem kurzen Telefonat erkennen kann, ob man sich in Deutschland oder in Bulgarien befindet

„All you can eat Sushi”