За отношенията между Русия и България и интерпретацията на историята

 За отношенията между Русия и България и интерпретацията на историята


Българите сме имали винаги тесни културни и исторически връзки с руснаците. Споделяме  с тях не само кирилицата, но и православната ни религиозна принадлежност.


След падането на комунизма България се отдръпна от Русия и се насочи към Запада. Страната стана част от ЕС и на НАТО. Отношенията с Русия охладняха. Когато руските войски нахлуха в Украйна, българското правителство екстрадира 70 руски дипломати и подкрепи Украйна с оръжие, за да може тя да се противопостави на руската инвазия.


Руснаците обвиниха българите в неблагодарност и в българското общество възникна ожесточен спор между русофилите и русофобите. Левите и повечето възрастни хора останаха лоялни към Русия. Политическият център, десницата и множеството от младите предпочитаха да гледат на САЩ като на съюзник. Българският президент се стараеше да бъде обединител на нацията и в речта си по случай националния празник на страната каза, че на този ден преди 145 години България е била освободена от Османското иго благодарение на войската на руския цар Александър Първи, в която са участвали руснаци и украинци.


Наблюдавах събитията и си спомних за подхода на султаните в Османската империя. Когато нов султан идвал на власт, той първо карал да се препише цялата библиотека на стария султан, а след това поемал харема му.


Спомних си, как нашата футболна звезда Христо Стоичков предигодини обобщи ситуацията, след като с негов гол изхвърли руснаците от квалификациите за Европейското първенство по футбол:


"Руснаците са наши братя", каза гениалният футболист, все още запъхтян и плувнал в пот пред телевизионните камери.


"Те вече два пъти в нашата история са ни освобождавали: веднъж от туркото и веднъж от фашисткото робство! Днес  ние ги освободихме от участие в Европейското!"


Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Българка или бразилка?

Wie man an einem kurzen Telefonat erkennen kann, ob man sich in Deutschland oder in Bulgarien befindet

Die Komfortzone